Pikantní dýňová polévka mámy Julie
Proč je Pikantní dýňová polévka mámy Júlie ta pravá zimní večeře pro Vás?
Jde vlastně o hodně pikantní variantu dýňové polévky, kterou jsem ochutnala v městečku Ubud na Bali. V jedné kavárně mi tak zachutnala, že jsem si ji tam dávala každý den. A protože, jak se říká, líná huba, holé neštěstí, požádala jsem o recept. Přišla usměvavá paní, která mi celá nadšená lámanou angličtinou vysvětlila celý postup. Láska k jídlu nezná hranice. Polévka se u nich jmenovala Dýňová polévka mámy Julie, tak název ponechávám.
Co budete potřebovat:
1 menší dýni Hokkaidó
1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
ghí nebo olivový olej
2 červené cibule
1 chilli papričku
4 stroužky česneku
zázvor čerstvý nebo sušený
tymián
1 lžičku kurkumy
½ lžičky muškátového oříšku
2 bobkové listy
1 kokosové mléko
šťávu z jednoho pomeranče
sůl
pepř
čerstvý koriandr a osmahnutá dýňová semínka na dozdobení
Příprava:
Dýně Hokkaidó se jako jediná nemusí loupat. I její slupka je jedlá. Vařením změkne a krásně se rozmixuje. Takže dýni jen kartáčkem očistíte a nakrájíte na kostičky zhruba 4 x 4 cm velké. Na ghí nebo oleji osmahnete cibuli, česnek a jemně nakrájený zázvor. Pak přidáte všechno koření. Aby polévka byla pikantní, přidala jsem i sušený zázvor. Jakmile se koření rozvoní, přidejte dýni a lehce osmahněte.
Zalijte vývarem a přidejte chilli, tymián a bobkový list. Dýni uvařte do měkka. Vylovte papričku a bobkový list a tyčovým ponorným mixérem rozmixujte. Přidejte kokosové mléko a krátce povařte. Dochuťte solí a pepřem a na závěr, když už je polévka odstavená od plamene, přilijte pomerančovou šťávu. Servírujte s osmahnutými dýňovými semínky a čerstvým koriandrem.
Něco o dýni Hokkaidó:
Dýně Hokkaidó si nakoupíme vždy na podzim na dýňové farmě a vydrží ve sklepě až do února. Pokud chcete dýni uskladnit, vyberte si takovou, která má kus stopky. Tato kráska je dietní a obsahuje mnoho cenných živin. Dle čínské medicíny prohřívá organismus, a proto je její konzumace v zimě ideální. Je bohatá na draslík, jenž je hlavním zajišťovatelem správné funkce svalové a nervové soustavy a svými účinky efektivně pečuje o naše srdce. Ukrývá v sobě také vysoké množství vitamínů B, a to konkrétně B1, který je důležitý pro štěpení cukrů a tuků v těle. Zásoba vitamínů B1 se neukládá, vystačí zhruba na necelý týden, a proto je důležité jej pravidelně doplňovat. Dále pak B2, který udržuje v dobré kondici naše oči a kůži. V neposlední řadě pak také vitamín B3, jehož přínosem je snížení únavy. Vysoký obsah tvoří také betakaroten, jenž chrání naši pokožku před nepříznivými vlivy UV záření a jejím stárnutím. A co je důležité pro mamky – protože je sladká, chutná dětem.
Další recept kde můžete uplatnit dýni Hokkaidó zde: Buddha bowl – Buddhova miska ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)