Buddha bowl – Buddhova miska
Existují celé kuchařky na téma Buddhova miska. Receptů jsou stovky. Většinou obsahují pět základních složek: Nějaký druh luštěniny, lepkovou nebo bezlepkovou obilninu, kysanou zeleninu, vařenou zeleninu a čerstvou zeleninu ve formě salátu nebo jen nakrájenou. Těchto pět složek je také základem makrobiotiky. Zde je jeden z mých oblíbených receptů na Buddhovu misku.
Co budete potřebovat:
1. složka – domácí kimchi – recept příště
2. složka – kuskus s jáhlami – viz předešlý recept
3. složka – salát s tahini zálivkou viz předešlý recept
4. + 5. složka – cizrna s pečenou dýní – recept níže
Cizrna s pečenou dýní
1 plechovka cizrny nebo 200 gramů uvařené cizrny
1 menší dýně Hokkaidó
4 paličky řapíkatého celeru
hrst ořechů – kešu nebo vlašských
hrst namočených rozinek
ghí nebo olivový olej
2 červené cibule
4 stroužky česneku
1 lžička kari
1 lžička koření garam masala
2 lžíce medu
sušený tymián
sušený rozmarýn
sůl
pepř
Příprava:
Neoloupanou umytou dýni nakrájíme, zbavíme jadérek, dáme na pekáč. Zakápneme olivovým olejem a medem, osolíme, opepříme, přidáme sušený tymián a rozmarýn. Dáme péct na 50 minut. Až bude dýně měkká, vyndáme z trouby a nakrájíme na kostičky o velikosti 2 x 2 cm.
Mezitím si oloupeme a na proužky nakrájíme cibuli. Osmahneme ji na ghí nebo olivovém oleji a přidáme koření. Až se koření rozvoní, přidáme ořechy, opláchneme okapanou cizrnu, řapíkatý celer, na kolečka nakrájený česnek. Vše osmahneme a pak přidáme rozinky a upečenou dýni.
Ještě chviličku vše promícháme na pánvi a můžeme vyskládat Buddhovu misku. Je dobrá jak teplá, tak i studená ke svačině nebo k obědu v práci. Přestože toto jídlo neobsahuje maso, je syté.