Zdravé vaření

Čočková sekaná

 

Pokud máte rádi klasickou sekanou a bojíte se, že čočková sekaná by vám vzpomínku na tuto klasiku jen zkazila, tak vězte, že vás mile překvapí. Dokonce budu troufale tvrdit, že si tuhle bezmasou variantu zamilujete. Mnohokrát jsem ji vyzkoušela na rodině a kamarádech a chutná všem. Je to mňamka. Je trošku pracnější, ale stojí za to. Tento recept jsem objevila na stránkách Oh she glows https://ohsheglows.com/. Přečtěte si úžasný inspirující příběh o životě Angely Lidden, samoléčení jídlem, o jejím blogu a knížkách: https://ohsheglows.com/about/. Všechny její recepty, které jsem vyzkoušela, jsou naprosto úžasné. Angela vás přesvědčí, že zdravé jídlo může být zároveň to nejlepší jídlo, jaké jste kdy jedli.

 

Co budete potřebovat na tuhle netradiční  sekanou:

1 hrnek nevařené zelené čočky

1 hrnek vlašských ořechů, na drobno nasekané, opražené

3 lžíce mletých lněných semínek + 1/2 hrnku vody

3 stroužky přelisovaného česneku

1,5 hrnku na kostičky nakrájené červené cibule

1 hrnek na jemně nakrájeného celeru

1 hrnek nastrouhané mrkve

1/3 hrnku nastrouhaného sladkého jablka

1/3 hrnku sušených rozinek

1/2 hrnku ovesné mouky (v mixeru rozemelete ovesné vločky)

3/4 hrnku strouhanky (pokud chcete bezlepkovou variantu, sáhněte po bezlepkové kukuřičné strouhance)

2 čajové lžičky čerstvého tymiánu (nebo 3/4 lžičky sušeného tymiánu)

sůl a pepř

červenou papriku na dochucení

 

Jablečno balzamiková glazura:

1/4 hrnku kečupu

1 lžíce javorového sirupu

2 lžíce jablečné přesnídávky

2 lžíce balzamikového octa

 

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Opláchněte čočku a dejte ji vařit do hrnce spolu se 3 hrnky vody nebo se zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a osolte. Snižte teplotu a vařte 45 minut. Občas promíchejte a přidejte vodu, je-li potřeba. Cílem je čočku trochu rozvařit. Pak čočku trošku rozmačkejte lžící.
  2. Opražte vlašské ořechy v troubě. Nechte je tam zhruba 8–10 minut. Vyndejte je z trouby. Zvyšte teplotu v troubě na 180 °C.
  3. Vidličkou vyšlehejte mleté lněné semínko s vodou v malé misce a odložte stranou.
  4. V kastrolku rozehřejte olivový olej a přidejte česnek a cibuli a smažte zhruba 5 minut. Osolte a přidejte celer, mrkev, jablko a rozinky. Smažte dalších 5 minut a odstavte.
  5. Ve velké míchací misce promíchejte všechny ingredience dohromady. Dochuťte kořením a solí.
  6. Vyložte silikonovou formu na pečení pečicím papírem (mně vyšlo množství na 2 formy na malý chléb). Čočkovou směs pevně natlačte do formy. Promíchejte ingredience na glazuru a pak ji rozetřete lžící na povrch sekané.
  7. Pečte sekanou v troubě na 180 °C zhruba 50 minut. Sekanou nezakrývejte. Po stranách lehce zhnědne. Nechte zchladnout ve formě alespoň 10 minut před tím, než ji vyložíte na prkénko. Pak počkejte, až sekaná úplně vychladne a teprve poté začněte krájet.
  8. Podávejte s dýňovo bramborovou kaší. Připravuji ji tak, že dýni peču hodinu na olivovém oleji s rozmarýnem. Pak ji rozmačkám s máslem, ovesným mlékem a uvařenými brambory. Dochuťte solí a kořením. Dohromady jde tato kaše se sekanou úžasně. Pro mě je to další podzimní jídlo, které miluji.

 

Pokud vám recept chutnal, vyzkoušejte i další můj recept na zdravé jídlo: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/05/17/fenyklovo-cuketove-placicky/nebo třeba https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/02/01/buddha-bowl-buddhova-miska/