Krůtí maso na estragonu
Myslím, že tohle je můj původní originální recept inspirovaný Francií. Ale ruku bych za to do ohně nedala. Protože své nápady sdílím s ostatními a navzájem se inspirujeme, je pro mě těžší dopátrat se, kde končí mé múzy a kde začínám se svými nápady já sama. Důležité však je, že se společně posouváme, zlepšujeme, pomáháme si. Z českých blogů, které mi pomohly změnit naše stravování, to byla hlavně Eva Francová – Kuchařka ze Svatojánu (kucharkazesvatojanu.blogspot.com), blog Jíme Jinak | recepty a životní styl (jimejinak.cz), blog Všechny recepty | Veganotic, Hanka Zemanová Hana Zemanová – Biokuchařka | biokucharka.cz a některé vegetariánské recepty od Kitchenette. Z těch zahraničních především My New Roots – How to make healthy choices every day a Oh She Glows – Vegan Recipes to Glow From The Inside Out.
Všechny ty skvělé ženy, které tvořily tak báječné recepty, mám moc ráda a ze srdce jim děkuji za sdílení své cesty. Dlouho jsem byla bezlepkovým veganem a můžu vám tuto cestu jen doporučit. Nikdy jsem neměla tolik energie, tak čistou pleť a tak zdravé vlasy jako v tomto životním období. Koukněte na výše uvedené stránky a vyzkoušejte nějaký recept, i když je bez masa. Pokud vás to však neláká, nabízím jeden recept s krůtím masem, kde do vás nenápadně propašuji velkou hromadu zeleniny a bylinek. 😊
Takže na recept Krůtí maso s estragonem budete potřebovat:
4 porce
Na marinádu:
3 lžíce olivového oleje
1 lžíci medu
1 protlačený česnek nebo mladý česnek nakrájený na drobno
1 lžíci kari (moje bylo Madras Masala)
2 lžíce hořčice (moje byla kremžská, ale může být i obyčejná)
sůl a pepř
Na samotné jídlo:
ghí nebo olivový olej
2 středně velké cibule
1 pórek
hrst čerstvého estragonu (nebo lžíce sušeného)
1 hrnek mraženého hrášku
1 hrnek brokolicových růžiček
1 bulvu fenyklu
2 prsní plátky krůtího masa
1 kokosový krém
sůl a pepř
pro servírování jasmínová rýže
Příprava:
- Maso nakrájejte na tenké proužky a naložte do marinády alespoň na hodinu do lednice, ideálně přes noc.
- Dejte péct jasmínovou rýži.
- Nakrájejte do mističek všechnu zeleninu, aby vás to pak nezdržovalo při vaření, a některé druhy zeleniny jste nerozvařili.
- Na velké pánvi na oleji usmažte cibuli a přidejte pórek a fenykl.
- Přidejte marinované maso a lehce osmahněte.
- Přidejte brokolici, hrášek a na drobno pokrájený estragon a zalijte kokosovým mlékem.
- Přikryjte pokličkou a nechte projít varem.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Servírujte s rýží.
Dobrou chuť přeji!
Pokud chcete vyzkoušet můj recept na zapékaný chřest, najdete jej zde: Chřest zapečený se šunkou a kozím sýrem ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)