Zdravé vaření

Nakládaná řepa s křenem

 

Řepu jsme sklidili a uložili do sklepa s tím, že ji naložíme hned na podzim. Dostali jsme se k ní až teď. Pokud jste na tom stejně, tak tento recept oceníte i v takto pozdním období. Pokud nepěstujete, zkuste koupit od lokálního zemědělce. Za váš nákup v tomto období, kdy mají zemědělci málo příjmů, budou rádi.  Já řepu miluji. Zřejmě mám méně železa, protože ji můžu ve všech formách. Tuhle nakládanou s křenem mám raději než okurky. Je skvělá jak k masu, tak i k zeleninovému jídlu. Říkáte, že okurky tedy určitě nepřebije? Tak schválně. Vyzkoušejte a napište.

 

Co budete potřebovat na nakládanou řepu:

8 kg červené řepy

1 střední křen

 

Nálev:

2 l vody

1 l octa

100 g soli

450 g cukru krupice

5 g anýzu

12 g kmínu

12 g fenyklu

4 bobkové listy

 

Příprava:

 

  1. Nejdříve si, pokud vám to čas dovolí, den předem připravíme nálev. Všechny suroviny na nálev svaříme v hrnci a necháme přikryté odstát do druhého dne. Nemusíte dlouho vařit, stačí při varu stáhnout a nechat 5 minut probublávat. Pokud si nálev připravíte den předem, koření uvolní více chutí do nálevu a ten bude o to intenzivnější.
  2. Řepu omyjte a uvařte i se slupkou do poloměkka. Bulvy musí být do vody zcela ponořené. Na test použijte tenký malý nůž. Ty naše byly velké a vařily se zhruba 40 minut.
  3. Vychladlou řepu oloupejte, a pokud chcete kostičky, nakrájejte na kostičky. My bychom se s tímhle množstvím ukrájeli, a tak jsme použili kuchyňský robot, který nám řepu nastrouhal na velké nudličky. Pokud máte menší řepu, můžete zkusit nakrájet i na kolečka zhruba 5 mm tlustá.
  4. Nastrouhejte křen na jemno. Náš byl čerstvý, a pokud se nutně potřebujete z něčeho vyplakat, strouhejte ručně. Integrace mých stínů probíhala v masivní formě před 2 roky, a tak už jsem dnes použila kuchyňský robot. 😊 I tak jsme plakali a museli se s Anetkou střídat v manipulaci s křenem a celou místnost několikrát vyvětrat. Zřejmě jsem jako bod 1 měla dát odlíčení řasenky…
  5. Promíchejte nastrouhaný křen s řepou.
  6. Řepu s křenem naskládejte do vymytých sklenic. 3 cm od povrchu nechte volné. Nepřidávejte do plna, protože pak budete muset odebírat. Řepu trošku potlačte do sklenice, aby se jí tam vešlo více.
  7. Pokud by vám koření v řepě vadilo, můžete nálev přecedit. My koření i ve větším množství milujeme, tak jsme jej nechali v nálevu. Naběračkou jsme nabírali nálev i s kořením a zalili jsme jím řepu ve sklenicích. Koření nám zůstane na povrchu, tak jsme vidličkou řepu ve sklenici promíchali, aby se koření dostalo všude. Zůstaňte s nálevem 2 cm pod okrajem.
  8. Okraj sklenic otřete, aby žádná řepa ani koření nezůstaly pod víčkem.
  9. Zavíčkujte.
  10. Sterilizujte 20 minut při teplotě 85 °C. My máme zavařovací hrnec z Lidlu, který se ukázal jako skvělá investice.
  11. Sterilizované sklenice vyndáme z hrnce, otočíme víčkem dolů, přikryjeme dekou a necháme do druhého dne vychladnout.
  12. Hotová řepa by měla stát několik dnů, než ji začnete konzumovat, aby se trochu uležela. Skladujte na suchém tmavém místě a spotřebujte do roka.

Naše várka je trojnásobná. Máme velkou rodinu a rádi jíme. 😊 Vyšlo to na 41 pohárů. Aby to nevypadalo, že se chválím, jak jsem výkonná, musím hned přiznat, že se jednalo o týmový výkon. Táta všechno koření a křen nakoupil a brzy ráno dal řepu vařit. Pak jsem nastoupila já a neteř Anetka a uvařenou řepu jsme oloupaly. Táta ji na kuchyňském robotu nastrouhal a pak nám to večer pomohl vše zavařit v zavařovacím hrnci.  Což z něj činí hrdinu dne. 😊 Takže pokud plánujete větší množství, bude fajn, pokud vás bude víc. Jinak to bude dlouhý den… Ale veškeré úsilí stojí za to. Včera jsem dělala cuketové placičky a k tomu batátové hranolky. Jako příloha byla právě řepa. Mňam.

 

Proč jíst řepu?

Je jasné, že nejlepší je řepa syrová, pokud se naučíte pít její šťávu, tak jste pro svoje zdraví udělali úplně nejvíce. Nic lepšího v lékárně nekoupíte. Díky obsahu železa a kyseliny listové se červená řepa cení pro její přínos pro tvorbu červených krvinek. Pokud si chcete nastudovat, co vše pro vás konzumace řepy udělá, tak koukněte sem: https://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/1170-cervena-repa-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani-skudci-a-nemoci-repy nebo sem: https://www.receptyprimanapadu.cz/zdravi/cervena-repa-elixir-zdravi/.

 

Chutná vám červená řepa tak jako mně? Vyzkoušejte moje další řepové recepty. Třeba zapečenou řepu s kozím sýrem: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/10/03/cervena-repa-zapecena-s-kozim-syrem/ nebo hummus s pečenou řepou, což je moje oblíbená večeře: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/02/01/hummus-s-pecenou-repou/