Zdravé vaření

Tuřínová polévka

 

Dnes bych vám ráda představila dva zástupce zeleniny, které miluji, ale běžně se netěší všeobecné oblibě. Jde o tuřín a topinambury. Naše babičky znaly tuřín a v té době byl hodně oblíbený. Říkaly mu kvaka. Je nabitý zdraví prospěšnými látkami, a protože je nasládlý, budou i vaše děti milovat všechno, co z něj uvaříte. Topinamburem naše babičky nazývaly židovské brambory, protože je s touto zeleninou seznámili právě židovští spoluobčané. Tato zelenina prospívá zdraví našich střev. Obě zeleninky použijeme do jednoduché a rychlé polévky, která může s chlebem posloužit i jako hlavní jídlo.

 

Co budete potřebovat na tuřínovou polévku:

ghí nebo olivový olej

1 velkou cibuli

3–4 ks topinamburu

½ velkého tuřínu

1,5–2 l vody (podle toho, jak máte rádi polévku hustou)

3 mrkve

2 petržele

bobkový list

zeleninový bujón

kokosovou smetanu z Lidlu nebo kokosový krém

250 g červené loupané čočky

1/2 lžičky koření římský kmín

1 lžičku kari koření – ideálně Madras Kari

sůl

pepř

 

k servírování – parmezán a pohankový chléb

 

Příprava:

Nadrobno nakrájejte cibuli a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte na kostičky pokrájený tuřín, mrkev, petržel a koření a míchejte minutu, než se vám koření rozvoní po kuchyni. Zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou a přidejte bujón. Přidejte bobkový list a poté propláchnutou čočku a pokrájený topinambur. Červená čočka má tu výhodu, že se nemusí předmáčet. Až bude zelenina měkká, přidejte smetanu nebo kokosový krém a vše rozmixujte ponorným tyčovým mixérem. Pokud máte svou polévku rádi hustější, přilévejte vodu postupně, abyste dosáhli konzistenci, kterou máte rádi. V té mojí „stojí lžíce“ a slouží mi jako hlavní jídlo. Dochucujeme solí a pepřem. Pokud vám nevadí sýr, můžete při servírování posypat parmezánem.

Několik slov k tuřínu:

Je snadný na pěstování. Seženete semínka několika vyšlechtěných odrůd, která se mohou lišit barvou. Často se používá jako alternativa brambor, na rozdíl od nich ale neobsahuje tolik sacharidů, které se rozpadají na jednoduché cukry, což ocení hlavně diabetici. Obsahuje značné množství vápníku, a tak je vhodný i pro léčení osteoporózy nebo při doléčování zlomenin. Z vitaminů kromě C také obsahuje velké množství vitaminu A. Stimuluje peristaltiku střev a zlepšuje trávení, nejčastěji se proto používá proti chorobám zažívacího ústrojí, snižuje cholesterol, působí na náš kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak a zlepšuje srdeční činnost. Vhodný je také při redukčních dietách a detoxikačních kúrách, protože je plný vlákniny a zhruba z 90 % tvořen vodou. Je tak dobře stravitelný, zasytí, a přitom dodá jen minimum kalorií. Více informací naleznete zde: https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/turin-a-zdravi-cisti-krev-od-kyseliny-mocove/ nebo také zde: https://www.magazinzdravi.cz/turin.

 

Něco málo o topinamburech:

Možná jej znáte ze zahrádek jako kytku. Jde o vysokou žlutou kytičku podobnou slunečnici. Je pěkná i do vazeb letních kytic. Je nenáročná na pěstování. Pokud jí v zahradě věnujete nějaký kout, odvděčí se vám nejen květinami, ale na podzim i hlízami podobnými bramborám. Oproti bramborám jsou však mnohem výživnější a přitom dietní. Prospívají činnosti žlučníku, játrům, slinivce, střevům, dále pak snižují hladinu krevního cukru a cholesterolu. Celkově odvodňují, působí protizánětlivě i protirevmaticky. Zvyšují vitalitu organismu, proto jsou vhodné při únavě a vyčerpání. Více zde: https://www.vitalia.cz/clanky/mene-znama-zelenina-topinambur-nahore-slunecnice-dole-brambora/ a také zde včetně dalších receptů: https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/1074-slunecnice-topinambur-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-fotografie-obrazek.