Zdravé vaření

Dýňové muffiny

Protože byl skvělý dýňový rok a máme dýní hooodně, nabízím další dýňový recept, tentokrát na dýňové muffiny. Jde o zdravou svačinku pro děti nebo klidně pro vás mlsání ke kávě. Moje varianta neobsahuje cukr, lepek a mléko, ale pokud nic z toho neřešíte, nahraďte svou oblíbenou moukou a jogurtem.

 

Co budete na dýňové muffiny potřebovat:

10 kostiček dýně hokaido o velikosti 3 x 3 cm

3 lžíce medu

3 střední vajíčka nebo 2 velká

2 lžičky skořice

1 kokosový jogurt

1 hrnek bezlepkové mouky (můj hrnek má 3 dcl)

½ hrnku nasekaných vlašských ořechů

½ hrnku nakrájených sušených švestek

1 dcl ovesného mléka

1 dcl slunečnicového oleje

4 na drobno nakrájené kostičky hořké čokolády

2 lžičky vinného kamene, bezlepkového prášku na pečení nebo vašeho oblíbeného prášku

na dozdobení půlky ořechů nebo sušené brusinky

 

Postup:

  1. Dýňové kostičky (u dýně hokaido včetně slupky) posypte 1 lžící skořice, zakápněte olejem a nechte péct v troubě na 200 °C 45 minut. Po vychladnutí v misce rozmačkejte vidličkou.
  2. Oddělte žloutky a bílky. Žloutky, med, jogurt, mléko a olej přidejte do misky k dýni. Promíchejte.
  3. Postupně přidávejte suché ingredience. Nasekanou čokoládu, švestky a ořechy. Mouku přesejte přes sítko. Přidejte skořici a kypřicí prášek. Promíchejte.
  4. Vyšlehejte bílky na sníh. Postupně jej jemně zapracujte do hmoty.
  5. Naplňte silikonové formičky asi do 2/3. Mně jich vyšlo 18 ks. Dozdobte těsto oříškem.
  6. Pečte v troubě na 180 °C 30 minut.
  7. Až silikonové formičky trošku vychladnou, tak muffiny přeložte o papírových košíčků.

 

Příjemné mlsaní. U nás tato várka vydrží večer k čaji a pak ještě ráno ke kávě – a pak už nic…

Pokud chcete vyzkoušet další recept na zdravé mlsaní, zkuste třeba domácí müsli tyčinky. https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/09/19/domaci-musli-tycinky/