Hummus s pečenou dýní
Moje dnešní večeře byla lehká, zdravá a zahřála, tak jak to mám v zimě ráda. Měla jsem tortilla chips, kořeněný hummus s pečenou dýní hokaido a nakládané beraní rohy. Takže bez lepku, masa, mléka, cukru, a ještě navíc mňamka. Tento hummus je skvělý s pita chlebem, se žitným chlebem, s kvašenou zeleninou nebo jako dip s čerstvou zeleninou. Můžete jej použít i jako pomazánku a chutná i dětem. Mám plný sklep dýní, tak myslím, že dýňových receptů uvidíte v příštích týdnech víc… 😊
Co budete na tuto dobrotu potřebovat:
250 g sušené cizrny nebo 500 g vařené cizrny ve sklenici, třeba z Lidlu
15 kostiček dýně hokaido o velikosti 3 x 3 cm
50 ml vody z uvařené cizrny
200 ml olivového oleje
3 lžičky tahini pasty
šťávu z 1 citrónu
4 stroužky česneku
2 lžičky mletého římského kmínu (měla jsem celý, tak jsem jej podrtila v hmoždíři)
2 lžíce vašeho oblíbeného kari – moje dnešní bylo Madras Kari z Lidlu
sůl, pepř
K servírování:
čerstvý koriandr nebo mátové lístky
olivový olej
pita chléb, žitný chléb, tortilla chipsy nebo nakrájená zelenina
Postup:
- Cizrnu na noc namočíme do trojnásobného množství vody, aby se vám nestalo, že všechnu vodu vypije a oschne. Před samotným vařením vodu z cizrny vylejte a dejte novou. Vodu nesolte, protože byste prodloužili dobu vaření. Až značně pěnit, pěnu z povrchu sbírejte nebo ji slijte a doplňte čerstvou vodu. Cizrna se vaří zhruba hodinu. Já do vody k cizrně přidávám kousek mořské řasy wakame. Solím až ke konci vaření. Vodu z cizrny nevylévejte, budete ji potřebovat pro hladké rozmixování. Pokud máte sklenici cizrny, tak jste si všechnu tuto práci ušetřili.
- Dýni celou i se slupkou omyjte, vyndejte semínka a nakrájejte na kostičky o velikosti 3 x 3 cm, posypte solí, 1 lžící kari, pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě na 200 °C asi 45 minut. Budete potřebovat zhruba 15 kostiček, což pro mě byla půlka dýně. Z té další půlky budu zítra připravovat dýňové muffiny a recept vám určitě přidám na blog.
- Římský kmín kupuji celý a pak jej před použitím nadrtím v hmoždíři. Má jinou chuť než klasický kmín, tak jej prosím nezaměňujte.
- Tahini pastu koupíte během řeckého týdnui v Lidlu nebo běžně v Globusu. Jde o rozemletá sezamová semínka, která mají vysoký obsah vápníku, hořčíku a fosforu, takže pasta je dobrá na kosti a zuby jako prevence osteoporózy. Sezam je zároveň bohatý na zinek, který ocení naše imunita a metabolismus, ale i vlasy, nehty a pokožka. Za zmínku stojí i nálož thiaminu neboli vitamínu B1, který příznivě působí na nervový systém a zmírňuje únavu. Otevřená pasta je olejovitá, a tak dlouho vydrží otevřená v lednici. Určitě se vyplatí zařadit tento vynález z Persie do našeho jídelníčku. Postupně budu přidávat recepty, kde pastu budete moct využít.
- Až se dýně upeče a cizrna uvaří, nechte obě vychladnout. Všechny ingredience kromě oleje včetně trochu vody z cizrny vložte do mixéru a začněte mixovat. Olej budeme přidávat postupně. Pokud chcete odlehčenou variantu, přidejte jen 1 dl oleje a zbytek nahraďte vodou z cizrny. Vody přidejte postupně tolik, aby došlo k hladkému rozmixování. Výsledek by ale ještě stále měla být hustá kaše. Přidejte zbytek kari a další koření a ještě promixujte.
- Hotový hummus dochutíte solí, pepřem dle chuti.
Něco o cizrně:
Když už jsem vychválila sezamovou pastu, musím také napsat několik slov o cizrněprotože je to moje nejoblíbenější luštěnina. Říká se jí rovněž římský kmín nebo cizrna beraní. Pochází z Indie. Její chuť je oříšková. Obsahuje velké množství esenciálních aminokyselin, jako jsou lysin, isoleucin nebo tryptofan. Kromě toho se v cizrně také nacházejí prospěšné nenasycené mastné kyseliny, konkrétně kyselina olejová a kyselina linolová. Z vitamínů se tato luštěnina může pochlubit vitamínem B1, B2, B3, B9 a beta-karotenem. A také se nesmí zapomínat na důležité minerály, jako jsou vápník, hořčík, fosfor, draslík a zinek.
A teď už vám jen popřeji, aby se vám recept zdařil a všem vám doma chutnalo.
Pokud vám cizrna zachutnala, vyzkoušejte i Buddhovu duhovou misku. https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/02/01/buddha-bowl-buddhova-miska/
.