Zdravé vaření

Jarní slaný koláč s kopřivami

 

Na Velikonoce se u nás vždy dělal slaný koláč s kopřivou, který jsme jedli jen tak s okurkou. Pak jsme v období jara tento recept ještě několikrát zopakovali jako lehkou večeři s bramborem a salátem. Často toto jídlo doprovázel právě pampeliškový salát, na který jsem recept sdílela minule. Do receptu použijeme mladé výhonky kopřivy, která má právě v tomto jarním období velikou schopnost čistit náš organismus. Takže moji milí – rukavice, košík, nůžky a jde se na kopřivu.

 

Co budete potřebovat na tento starý recept s kopřivou:

1 misku mladých posekaných kopřiv

8 rohlíků

8 vajec

400 g uzeného uvařeného masa

250 ml vody z vařeného masa / kdo chce lehčí variantu, může použít mléko

100 g másla

2 lžíce posekané petrželové natě

sůl a mletý pepř

½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

1 cibuli

4 stroužky česneku

olej na vymaštění formy

strouhanku na vysypání formy

prášek do pečení

 

pekáček na pečení

mixér na rozšlehání bílků

 

Příprava:

  1. Nasekejte omyté kopřivy na malé půlcentimetrové proužky, nakrájejte rohlíky a šunku na kostičky.
  2. Na másle opražte cibulku a pak ji zalijte vodou, ve které jste uzenou šunku vařili.
  3. Vodou s cibulkou a rozpuštěným máslem přelijte rohlíky v misce. V té samé misce je již připravená i šunka a kopřiva.
  4. Do misky přidejte petrželovou nať, protlačený česnek a 8 žloutků. Vše promíchejte.
  5. Osolte a okořeňte. Do misky přidejte prášek na pečení.
  6. Ušlehejte z bílků sníh a jemně jej zamíchejte do směsi.
  7. Zapékací misku potřete olejem nebo máslem a vysypte strouhankou. Pak ji naplňte připravenou směsí.
  8. Pečte v troubě 45 minut při teplotě 180 °C do zlatova.
  9. Slaný koláč nabízíme jako svačinu s nakrájenou zeleninou nebo se zavařenou okurkou.

Může sloužit i jako hlavní jídlo spolu s bramborem a salátkem.

Vyzkoušejte třeba tento recept s pampeliškou: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2023/03/22/salat-s-mladymi-pampeliskovymi-listy/

 

Několik slov o kopřivě a proč jí věnovat kout v zahradě:

Uznávaná bylinkářka Marie Treben ve své knížce Zdraví z boží lékárny chválí účinky kopřivy zejména v oblasti čištění krve a krvetvorby. Seznam účinků této bylinky překoná málokterá jiná. Jakmile si přečtete, co všechno kopřiva léčí, nabudete dojmu, že byste ji dokonce měli pěstovat. Na skvěle sepsané účinky se podívejte zde: https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/90-kopriva-dvoudoma-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani