Rybízovo levandulový sirup
Proč dělám v zimě rybízovo levandulový sirup?
Jednak jsem teď v procesu přípravy dcery na půlroční testy ve škole, takže potřeba levandule byla veliká… A za druhé ke konci léta, když všechno dozrává naráz, nestačím ovoce a bylinky zpracovávat. Proto levanduli svážu do svazečků a jen někde pověsím. Ovoce omyji, a co nezpracuji, uložím do mrazáku a později se pouštím do dalších receptů.
Rozdíl v sirupech z čerstvé levandule a z čerstvého ovoce oproti sirupu z mraženého ovoce a dobře usušené levandule není žádný. Ten sirup je úplně skvělý. Moje nová závislost.
Co budete potřebovat?
svazek čerstvé nebo sušené levandule
1 kg mrazeného nebo čerstvého mixu červeného a černého rybízu
1 kg cukru
2 ruličky celé skořice
1 l převařené zchladlé vody
1 čajovou lžíci kyseliny citronové
Postup:
- S přípravou sirupu začneme večer. Do 5l hrnce nalijeme převařenou vodu, levanduli, rybíz a skořici. Přikryjeme pokličkou a uložíme do chladu – do sklepa nebo do koupelny – na zem macerovat.
- Na druhý den scedíme a přes gázovinu vyždímáme všechen rybíz.
- Sirup svaříme s cukrem a kyselinou citronovou. Jakmile sirup začne bublat, stáhneme jej z plynu a naplníme do vymytých lahví.
- Sirup označíme.
Pokud rybíz pořádně vyždímáte, získáte z těchto surovin 2,5 l sirupu. Je nádherně voňavý, osvěžující – úplně to pravé pro vylepšení vaší zimní nálady.
Zůstala vám nějaká sušená levandule? Vyzkoušejte recept na voňavou sůl do koupele Koupelová levandulová sůl Relax ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)