Zdravé vaření

Čočkový dhál

 

V Indii dhál znamená luštěnina a toto jejich oblíbené jídlo má mnoho obměn. Existují varianty s různými luštěninami a s přidáním různé zeleniny. V Indii se s dhálem setkáte všude, ale u nás se naše původní luštěninová jídla pomalu vytrácí. Naši předkové jedli mnohem méně masa, proto byly luštěniny velikou součástí jejich jídelníčku. My jsme se od této naší původní stravy hodně odklonili. Proč se k luštěninám znovu vrátit? Protože jsou zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Červená čočka dále obsahuje kvalitní polysacharidy, železo, selen, fosfor, zinek i vitamín B6. Další velkou výhodou červené čočky je, že se nemusí dopředu namáčet. Proto jídla z červené čočky nejsou časově tolik náročná na přípravu. Tak se mnou pojďte vyzkoušet tento skvělý indický recept na lehkou večeři nebo oběd.

 

Co budete potřebovat na 4 porce:

olej nebo ghí na smažení

1 velkou cibuli

2 stroužky česneku

1,5 lžíce čerstvého nasekaného zázvoru

bobkový list

1 chilli papričku nebo ½ lžičky chilli pasty

2 lžíce žlutého kari

2 lžičky mletého římského kmínu

1 lžičku mletého koriandru

250 g batátů nebo oranžovou dýni – pokrájet na menší kostky

3 mrkve

můžete přidat 2 hrsti špenátu (já jej dnes neměla)

6 velkých čerstvých rajčat zbavených slupek nebo plechovku krájených rajčat

200 ml kokosového krému

600 ml zeleninového vývaru

250 g červené loupané čočky

šťávu z půlky citronu

200 g rýže basmati

sůl a pepř

hrst čerstvého koriandru na zdobení

 

Příprava:

  1. Připravte si středně velký hrnec.
  2. Na oleji orestujte kostičky cibule dozlatova, přidejte 2 rozdrcené stroužky česneku, 1,5 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru, chilli papričku a restujte další 2 minuty.
  3. Následně přidejte všechno koření, bobkový list a promíchejte s cibulí.
  4. Nyní přilijte vývar, vsypte dobře propláchnutou čočku, přisypte kostičky oloupaných batátů, mrkev, kostky loupaných rajčat, 1,5 lžičky soli, špetku pepře a přiveďte k varu.
  5. Poté dalších 25 minut vařte pod pokličkou na mírném ohni, případně podlijte ještě trochou vody, pokud by směs příliš zhoustla.
  6. Jakmile je zelenina měkká, přidejte šťávu z citronu, 2 hrsti špenátu a přilijte kokosový krém.
  7. V závěru dochuťte kořením či citronovou šťávou. Vařte další 2 minuty a následně můžete podávat s nasekaným koriandrem. Před podáváním vyndejte bobkový list. V Indii se podává s basmati rýží nebo s chlebovou plackou.

Pokud vám dhál chutnal, vyzkoušejte i můj recept na mungo dhál: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/04/21/mungo-dhal-s-lesni-pazitkou/