Recept na ten nejlepší kečup
Slíbila jsem, že vám nasdílím náš rodinný recept na kečup. Když mamka odešla, hledaly jsme jej s neteří v jejích receptech, protože jsme věděly, že lepší nikde nenajdeme. Recept se našel a my teď každý rok jeden den ke konci léta jako babky někde na Sicílii pasírujeme po staru kečup. Máme tolik rajčat, že naše várka je vždy 3 nebo 4násobná. Je to práce na celý den, ale stojí za tu námahu. Kečup používáme na domácí pizzu, těstoviny, zapečenou cuketu nebo omáčku k plněné paprice. Takže pokud máte tento rok velkou úrodu rajčat, právě jste našli svůj oblíbený recept na krásně červený kečup.
Co budete potřebovat na jednu dávku?
5 kg zralých rajčat – nejlepší je použít mix odrůd
7 ks jablek
7 ks červených paprik – Kapie, Ramiro
6–7 ks cibule (zhruba ½ kg)
½ ks velkého celeru
1 ks velké červené řepy
4 PL mleté sladké papriky
1 KL mletého černého koření
1 KL hřebíčku
1 KL skořice
1 ks muškátového ořechu, nastrouhat
100–250 g krystalového cukru
2–3 PL jablečného nebo vinného octu
sůl dle chuti
10–15 ks sklenic s víčkem o velikosti, jakou potřebujete na kečup – od 0,2 l až po 0,5 l
Vysvětlivky zkratek:
PL – polévková lžíce
KL – kávová lžíce
Postup při výrobě:
- Umyjte všechnu zeleninu a nakrájejte na kousky. Řepu nakrájejte na menší kousky než všechno ostatní, aby se stihla dobře rozvařit – zhruba na kostičky 2–3 cm.
- Polovinu rajčat rozmixujte v mixéru a vylijte do hrnce, kde chcete všechno vařit. Tohle děláme proto, aby nám kečup v počátku vaření neshořel.
- K rozmixovaným rajčatům přidejte zbytek zeleniny, koření a začněte vařit. Jakmile začne kečup bublat, stáhněte jej a za občasného promíchání vařte 2 hodiny.
- Uvařený kečup propasírujte přes pasírku. Snažte se roztlačit všechnu zeleninu včetně řepy. Měly by vám zůstávat jen suché slupky. Ty vždy vyhoďte do připravené nádoby. Pokud v této fázi dostanete do kečupu všechnu dužinu, bude nádherně hustý.
- Propasírovaný kečup dejte zpátky do hrnce na vaření a přidejte cukr a ocet dle chuti. V původním receptu bylo 25 dkg cukru, ale měli jsme sladká jablka i rajčata, a já navíc moc sladké nemusím, tak jsem přidávala zhruba 100–150 g na jednu dávku. Promíchejte a teď si znovu vezměte všechno koření a sůl a dochuťte dle vlastní chuti. Já miluji koření a výrazné chuti, proto je náš kečup víc aromatický.
- Propasírovaný kečup nechte ještě 30 minut povařit.
- Naplňte čisté vysterilizované sklenice. Než je zavíčkujete, okraje mokrým ubrouskem pečlivě otřete, aby vám kečup neplesnivěl.
- My vždy sklenice dáme ještě na 20 minut na 80 °C do zavařovacího hrnce. Zavařené sklenice nechte přes noc odpočinout víčkem dolů pod dekou.
Ať se vám dílo zdaří. Dobrou chuť!