Zdravé vaření

Recept na ten nejlepší kečup

Slíbila jsem, že vám nasdílím náš rodinný recept na kečup. Když mamka odešla, hledaly jsme jej s neteří v jejích receptech, protože jsme věděly, že lepší nikde nenajdeme. Recept se našel a my teď každý rok jeden den ke konci léta jako babky někde na Sicílii pasírujeme po staru kečup. Máme tolik rajčat, že naše várka je vždy 3 nebo 4násobná. Je to práce na celý den, ale stojí za tu námahu. Kečup používáme na domácí pizzu, těstoviny, zapečenou cuketu nebo omáčku k plněné paprice. Takže pokud máte tento rok velkou úrodu rajčat, právě jste našli svůj oblíbený recept na krásně červený kečup.

 

Co budete potřebovat na jednu dávku?

5 kg zralých rajčat – nejlepší je použít mix odrůd

7 ks jablek

7 ks červených paprik – Kapie, Ramiro

6–7 ks cibule (zhruba ½ kg)

½ ks velkého celeru

1 ks velké červené řepy

4 PL mleté sladké papriky

1 KL mletého černého koření

1 KL hřebíčku

1 KL skořice

1 ks muškátového ořechu, nastrouhat

100–250 g krystalového cukru

2–3 PL jablečného nebo vinného octu

sůl dle chuti

10–15 ks sklenic s víčkem o velikosti, jakou potřebujete na kečup – od 0,2 l až po 0,5 l

Vysvětlivky zkratek:

PL – polévková lžíce

KL – kávová lžíce

 

Postup při výrobě:

  1. Umyjte všechnu zeleninu a nakrájejte na kousky. Řepu nakrájejte na menší kousky než všechno ostatní, aby se stihla dobře rozvařit – zhruba na kostičky 2–3 cm.
  2. Polovinu rajčat rozmixujte v mixéru a vylijte do hrnce, kde chcete všechno vařit. Tohle děláme proto, aby nám kečup v počátku vaření neshořel.
  3. K rozmixovaným rajčatům přidejte zbytek zeleniny, koření a začněte vařit. Jakmile začne kečup bublat, stáhněte jej a za občasného promíchání vařte 2 hodiny.
  4. Uvařený kečup propasírujte přes pasírku. Snažte se roztlačit všechnu zeleninu včetně řepy. Měly by vám zůstávat jen suché slupky. Ty vždy vyhoďte do připravené nádoby. Pokud v této fázi dostanete do kečupu všechnu dužinu, bude nádherně hustý.
  5. Propasírovaný kečup dejte zpátky do hrnce na vaření a přidejte cukr a ocet dle chuti. V původním receptu bylo 25 dkg cukru, ale měli jsme sladká jablka i rajčata, a já navíc moc sladké nemusím, tak jsem přidávala zhruba 100–150 g na jednu dávku. Promíchejte a teď si znovu vezměte všechno koření a sůl a dochuťte dle vlastní chuti. Já miluji koření a výrazné chuti, proto je náš kečup víc aromatický.
  6. Propasírovaný kečup nechte ještě 30 minut povařit.
  7. Naplňte čisté vysterilizované sklenice. Než je zavíčkujete, okraje mokrým ubrouskem pečlivě otřete, aby vám kečup neplesnivěl.
  8. My vždy sklenice dáme ještě na 20 minut na 80 °C do zavařovacího hrnce. Zavařené sklenice nechte přes noc odpočinout víčkem dolů pod dekou.

Ať se vám dílo zdaří. Dobrou chuť!