Cizrna na paprice
Když můj manžel onemocněl, a byl tak donucen výrazně změnit stravovací návyky, ne všechna zdravá jídla vítal s nadšením. První jídlo, které mu hodně chutnalo, byla právě cizrna na paprice od Hanky Zemanové. Její kniha Biokuchařka mi v začátcích hodně pomohla. Vřele doporučuji. Najdete zde: Biokuchařka Hanky Zemanové – Hana Zemanová | Knihy Dobrovský (knihydobrovsky.cz)
Tento recept u nás zdomácněl a v různých obměnách takto cizrnu připravuji dost často. Někdy přidám jinou bylinku, někdy pórek, jindy kokosové mléko. Chutná vždy. Je snadná na přípravu a všechny ingredience koupíte v Lidlu.
Co budete potřebovat:
250 g sušené cizrny
kousek sušené mořské řasy Wakame
4 střední červené cibule
olivový olej
1 vaničku hlívy ústřičné
zeleninový bujón
sušený, nebo pokud máte možnost, tak čerstvý kopr
1 rostlinnou smetanu na vaření
2 lžičky sladké papriky
1 lžičku čerstvě umletého římského kmínu
sůl a pepř
2 lžíce jablečného octa
na dozdobení micro greens – řeřicha
Jako příloha je skvělá jasmínová rýže.
Příprava:
- Večer namočte cizrnu. Ráno vodu, ve které byla namočená, vylijte a dejte ji vařit s řasou wakame v nové vodě. Řasa napomůže lepšímu strávení cizrny. Cizrna se vaří dost dlouho, čas můžeme zkrátit vařením v papiňáku. Jinak si budete muset počkat 45 minut.
- Nakrájejte na proužky cibuli a dejte ji smažit na oleji. Až zesklovatí, přidejte pokrájenou hlívu. Hlívě trvá trošku déle, než změkne. Přisypejte sladkou papriku, římský kmín a po minutce přidejte rostlinou smetanu, bujón a kopr.
- ¾ uvařené cizrny vložte do hrnce s hlívou. ¼ rozmixujte tyčovým mixérem spolu s vodou, ve které se cizrna vařila.
- Rozmixovanou cizrnu přidejte do hrnce s hlívou. Krátce povařte a dochuťte solí a pepřem. Nakonec přilijte ocet.
- Servírujeme s jasmínovou rýží a dozdobit můžete třeba řeřichou. Já ji pěstuji v zimě na okně. Za několik dní máte úžasnou úrodu zdravých výhonků. Jsou trošku kořenité a plné vitamínu C.
Dobrou chuť.
Hlíva ústřičná a její účinky na naše zdraví:
Všichni teď „blázní“ s hlívou v kapslích. Jsou vcelku drahé a mě mrzí, jak je důchodkyně v lékárně nakupují v akci 2 + 1 zdarma a ještě mě přesvědčují, jak si je musím koupit, jak je to zdravé. Čerstvá hlíva stojí 34 Kč, takže ji každý může zařadit do svého jídelníčku a lékárně se vyhnout. Několik informací, proč byste ji v regálu měli vyhledat, najdete třeba zde: https://www.superionherbs.cz/hliva-ustricna-pleurotus-ostreatus/. Hlíva podporuje především naši imunitu, a to dnes všichni potřebujeme.
Několik slov o řeřiše a o tom, proč byste jí měli věnovat parapet:
ŘEŘICHA: Nejzdravější zelenina na světě? Vypěstujete si ji sami doma | Prima Living (iprima.cz)
Pokud vám cizrna chutná, vyzkoušejte i tenhle recept: Buddha bowl – Buddhova miska ⋆ (bylinkarkazkopanic.cz)