Bylinkové recepty,  Zdravé vaření

Sedmikráskový sirup s citronem a skořicí

 

Velmi jsem se těšila na výlet do Říma s kámoškami. Čtyři dny nám pršelo. Protože jsme bojovnice, tak jsme se živlem nenechaly zastavit a trajdaly jsme po památkách i v dešti. Promokly jsme na kost a z výletu jsem se vrátila s pořádnou rýmou a kašlem. A tak nastal čas na sedmikráskový sirup. Na domácích bylinkových sirupech mě baví kombinace bylin, ovoce a koření. Dnes na doléčení průdušek použijeme sedmikrásky, citron a skořici. Pro mě to bude terapie, ale nedívejte se na něj jako na sirup z lékárny. Je úžasně lahodný a ocení jej i vaše děti. Na ozdobu můžete přihodit při servírování několik kostek ledu, kde necháte zamrazit sedmikrásky. Já si led ještě chvilku odpustím. Tak jdeme na to.

 

Co budete potřebovat na sedmikráskový sirup:

4 velké hrsti sedmikrásek

1 citron – bez kůry, nakrájený na kolečka a zbavený peciček

1,2 l převařené vychlazené vody

ruličku skořice nebo lžičku skořice mleté

1,2 kg třtinového cukru

1 lžíce kyseliny citronové

3 láhve na sirup (0,8 l) – já je kupuji v Orionu

 

Postup:

  1. Sedmikrásky sbírejte po obědě. Někdo je před použitím omyje. Já na zahradě nestříkám, a tak jen vždy nechám misku na 30 minut ve stínu, aby vylezli broučci. Večer zalijte sedmikrásky vodou a přidejte nakrájený citron a skořici. Na hrnec s bylinkami dejte pokličku a nechte odpočívat 24 hodin na chladném místě. Pokud nemáte sklep, položte na podlahu do koupelny.
  2. Na druhý den sceďte tekutinu do jiného hrnce a přidejte cukr a kyselinu citronovou. Přiveďte k varu a pomalu vařte. Až sirup bude jemně vřít, stáhněte z varu, povařte 3 minuty a sbírejte lžící trpělivě pěnu. Prodloužíte tak sirupu jeho trvanlivost.
  3. Přelijte horké do vysterilizovaných lahví a po ochlazení označte. Po otevření sirup uložte v lednici.
  4. Sedmikráskový sirup chutná jak dospělým, tak i dětem a je to originální dárek.

 

Dobré vědět:

Já mám radši chuť třtinového cukru, ale změní vám barvu sirupu. Pokud chcete sirup světlé barvy, použijte bílý řepný cukr.

 

Sedmikráska jako léčivka:

Sedmikrásce se říká chudobka, protože se jí daří i v půdě chudé na živiny. Její seznam léčivých účinků na náš organismus ale rozhodně chudý není. Koukněte třeba zde: https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/66-husi-kvitko-sedmikraska-chudobka-vliv-lecive-ucinky-na-zdravi-sber.

Pokud jste nahnali i děti, aby vám se sběrem sedmikrásek pomohly a máte jich více, vyzkoušejte i úžasný sedmikráskový pleťový olejíček. Recept zde: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/05/04/sedmikraskovy-olej-na-dekolt-a-prsa/