Bylinkové recepty,  Zdravé vaření

Sirup z mářinky vonné s pomeranči a kardamomem

 

Právě kvete moje oblíbená májová bylinka – mářinka vonná aneb svízel vonný. Jak už sám název napovídá, bylinka je vhodná k řešení svízelných situací. A že někdy nastanou… O mářince jsem vám již psala za covidu, kde podobných situací byla přehršel. Pokud se chcete podívat na původní článek, kde jsou i odkazy na další léčebné účinky mářinky, kromě zklidnění, tak koukněte zde: https://www.bylinkarkazkopanic.cz/2022/05/16/caj-z-marinky/. Dnes mám pro vás recept na voňavý sirup. S pomeranči a kardamomem. Mňam.

 

Co budete potřebovat na mářinkový sirup:

6–8 velkých hrstí čerstvé mářinky vonné – květ i stonek (střihám z rostlinky tak 10 cm)

2 pomeranče – bez kůry, nakrájené na kolečka a zbavené peciček

3 l převařené vychlazené vody

10 tobolek kardamomu roztlučených v hmoždíři

3 kg bílého řepného cukru (pokud použijete třtinový, bude sirup tmavší)

2 lžíce kyseliny citronové

6–8 láhví na sirup

 

Postup:

  1. Mářinku sbírejte po obědě. Ideálně kolem 12. až 13. hodiny. Někdo je před použitím omyje. Já mářinku pěstuji na zahradě ve stínu a na své zahradě nepoužívám chemii, a tak jen vždy nechám misku s bylinkami na 30 minut ve stínu, aby vylezli broučci. Večer zalijte bylinky vodou a přidejte nakrájené pomeranče a kardamom. Na hrnec dejte pokličku a nechte odpočívat 24 hodin na chladném místě. Pokud nemáte sklep, uložte na podlahu do koupelny.
  2. Na druhý den sceďte tekutinu do jiného hrnce a přidejte cukr a kyselinu citronovou. Přiveďte k varu a pomalu vařte. Až sirup bude jemně vřít, stáhněte z varu, povařte 3 minuty a sbírejte lžící trpělivě pěnu. Prodloužíte tak sirupu jeho trvanlivost.
  3. Přelijte horké do vysterilizovaných lahví a po ochlazení označte. Po otevření sirup uložte do lednice.
  4. Servírujte s ledem, brčkem a plátkem pomeranče nebo bez 😊.

 

Dobré vědět:

Tento sirup lze koupit i na e-shopech. Je oblíbený u barmanů na přípravu koktejlů, protože nádherně voní. https://www.gurmand.cz/monin-asperule–sirup-s-marinkou-vonnou-0-7l/

Nebo tady: https://www.gastroklub.cz/sirupy–likery–prisady-pro-barmany/giffard-woodruff-sirup-marinka-vonna-1l/. Nenechte se zmást barvou. Bylinka vám sirup sama takhle nezabarví. Obě firmy jej pro efekt v koktejlu dobarvují potravinářským barvivem. Pokud chcete takto efektní sirup, také si můžete přidat pár kapek zeleného barviva. Já na efekt moc nedám, proto mi stačí barva sirupu, jak jej bylinka zabarvila sama.

 

Mářinka léčebné účinky:

Víc o účincích najdete zde: https://www.bylinkovo.cz/marinka-vonna-svizel-vonny/. Bylinka obsahuje kumarinový glukosid. Tato látka je známá pro své zklidňující účinky a je obecně považována za účinné přírodní antidepresivum. Neměla by se však používat dlouhodobě a ve větším množství, aby vás nebolela hlava. Těhotné ženy by se jí měly vyhnout.